top of page

Όταν το μωρό έρχεται στο σπίτι


Πολλά ακούστηκαν αυτές τις μέρες και,δυστυχώς, αφορμή στάθηκε το τραγικό συμβάν με θύμα ένα μωρό.... και, μάλλον, κι ένα σκυλί...

Για αυτό και επιλέξαμε να πάρουμε την ιστορία από λίγο πιο πίσω....

Ζούμε με τον σκύλο μας ή με τα σκυλιά μας στο σπίτι μας, όσο μεγάλο ή μικρό είναι αυτό.

Έχουμε ορίσει και ακολουθούμε ένα πρόγραμμα βόλτας, σίτισης, παιχνιδιού και, φυσικά, έχει ο καθένας μας τον χώρο του στο σπίτι...όποιο κι αν είναι αυτό το σπίτι, μικρό ή μεγάλο, διαμέρισμα ή μονοκατοικία, με κήπο ή χωρίς....

Η οικογένεια μεγαλώνει...Και λέμε η οικογένεια, διότι το κατοικίδιό μας είναι ισότιμο μέλος αυτής!

Μια εγκυμοσύνη φανερώνει πως σε 9 μήνες έρχονται ένα,ή και δύο μωρά,γιατί κάποιοι είχαμε και δίδυμα!!

Η πρόληψη είναι τον παν και, φυσικά την προτιμάμε από τη θεραπεία!

Ας προετοιμάσουμε μαζί με τους εαυτούς μας και τον σκύλο μας.

ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ να επαναπαυόμαστε λέγοντας πως ο δικός μας σκύλος είναι τέλειος, καταπληκτικός και αποκλείεται να κάνει κακό!! Αυτή η αντιμετώπιση δεν μας κάνει καλούς και υπεύθυνους κηδεμόνες!!

ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να δώσουμε τον σκύλο.

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ χωρίς προετοιμασία να βάλουμε το μωρό και τον σκύλο μαζί!

Συνειδητοποιούμε πως οι κώδικες επικοινωνίας είναι διαφορετικοί! Δηλαδή, για παράδειγμα, κάτι το οποίο αποτελεί παιχνίδι για τον σκύλο μπορεί να είναι επικίνδυνο για το βρέφος και το ανάποδο.

ΒΑΣΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ

Οποιαδήποτε αλλαγή επιθυμείτε να συμβεί, πχ να μην ανεβαίνει ο σκύλος στα έπιπλα, να μην ασχολούμαστε μαζί του πολλές ώρες ή να μην εισέρχεται στο σπίτι,πρέπει να συμβεί πριν έρθει στο σπίτι το βρέφος, ώστε ο φίλος σας να μην συνδυάσει την αλλαγή με το μωρό.

ΑΡΑ:

-Πρόγραμμα

Σταδιακά μειώνουμε τον χρόνο που ασχολούμαστε μαζί του και δομούμε το ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, αυτό το οποίο θα βολεύει και όταν θα έχουμε το νέο μέλος στο σπίτι.

-Διαχείριση άγχους

Εξοπλιζόμαστε με κουδουνίστρες, κούκλες που κλαιν, παιχνίδια με ήχους. Όλοι αυτοί οι ήχοι δύνανται να στρεσάρουν τα σκυλιά τα οποία μπορεί να αντιδράσουν για να αμυνθούν, επομένως οφείλουμε να τα προετοιμάσουμε.Την ώρα που ακούγεται το κλάμα δώστε ένα χάδι στον σκύλο σας, καθησυχάστε τον με μια λέξη σας, δώστε του μια λιχουδιά.

-Εξοικείωση

Έχουμε ξαναγράψει πως η μυρωδιά για τον σκύλο είναι κάτι σαν την δική μας όραση! Μυρίζοντας ανακαλύπτει και οικειοποιείται τον κόσμο. Βάλτε τον κοντά στην κοιλιά σας να μυρίσει, δώστε του μια πάνα του μωρού να "πάρει" τη μυρωδιά.

ΕΦΤΑΣΕ Η ΜΕΓΑΛΗ ΩΡΑ της πρώτης συνάντησης...

Σε ένα ήσυχο δωμάτιο με το μωρό στην αγκαλιά σας και κάποιον ο οποίος θα παρατηρεί τον σκύλο, αφήστε τον τετράποδο φίλο σας να μυρίσει για λίγο κοντά στα πόδια του βρέφους και δώστε του ένα χάδι. Αυτό αφήστε το να γίνεται για πολύ καιρό....

Να θυμάστε: Ούτε η απομάκρυνση, ΑΛΛΑ ούτε και η επαφή πρόσωπο με πρόσωπο οφελούν. Είναι όμορφα και χαριτωμένα τα βίντεο του facebook που δείχνουν μεγαλόσωμα σκυλιά να γλείφουν βρέφη στα μάγουλα, μπορεί ακόμα και να φαίνεται χαριτωμένο τα νήπια να τραβολογούν τα μάγουλα των σκυλιών κι αυτά να υπομένουν, στα δικά μας μάτια, ωστόσο, δεν φαντάζει χαριτωμένο, ΟΜΩΣ αυτές ΔΕΝ είναι οι σωστές κινήσεις, και αυτή η αντιμετώπιση δεν μας κατατάσσει στους υπεύθυνους γονείς και κηδεμόνες.

Ο διαφορετικός κώδικας επικοινωνίας είναι δεδομένος. Το καλύτερο σκυλί του κόσμου αν πονέσει θα αντιδράσει. Η πιο μαλακή και ήπια αντίδραση ενός σκύλου μπορεί να επιφέρει κάποιον τραυματισμό. ΟΥΤΕ το σκυλί είναι παιχνίδι για να το αφήνουμε να πονάει και να υπομένει τα τραβήγματα του μωρού.... ΟΥΤΕ το μωρό είναι για να αποδείξουμε πόσο καλό και υποδειγματικό σκύλο έχουμε!

ΑΣ ΓΙΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΩΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ! ΑΣ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ.

Προτεινόμενα άρθρα
Πρόσφατα άρθρα
Αρχείο
Ετικέτες
Ακολούθησέ μας
bottom of page